zondag 23 februari 2014

DAGBLAD SURINAME: Volkenrecht kan grensgeschillen Suriname oplossen

Volkenrecht kan grensgeschillen      Suriname oplossen

16-02- 2014
1Volkenrecht kan grensgeschillen Suriname oplossen1


















Volgens advocaat Lachman Soedamah moet Suriname de grensgeschillen 
met buurlanden Guyana en 
Frans-Guyana snel oplossen voordat er olie of andere grondstoffen 
worden gevonden. Anders verspeelt 
Suriname zijn juridische rechten op deze grondgebieden. 
Een mogelijke oplossing voor deze problemen is 
het volkenrecht. Dit stelt Soedamah in zijn proefschrift ‘Suriname compleet?’.
In juni 2013 spraken president Bouterse en ambtgenoot Ramotar uit Guyana
af om de grensgeschillen te
laten voor wat ze zijn. Op deze manier wilden ze de samenwerking tussen
beide landen verbeteren en de
economische ontwikkeling stimuleren. ‘Met deze houding speelt Suriname
Guyana in de kaart. Guyana voert
nu het gezag in de gebieden langs de westelijke grens waar de geschillen over gaan.
Wanneer Suriname
daarin berust en de tijd laat verstrijken, heeft het steeds minder recht
van spreken en komt Guyana                                    
op grond van internationale beginselen in een juridisch
steeds sterkere positie te staan om zich de
grondgebieden toe te  eigenen’, zo schrijft Soedamah.
Over de land- en maritieme grensgeschillen met Frans-Guyana in het oosten
wordt ook niet gesproken in
de Surinaamse politiek. ‘Maar door het tekort aan aandacht voor
dit grensgebied waar onder
meer goud wordt gedolven, vinden veel illegale grondstofactiviteiten 
plaats die slecht 
zijn voor Suriname, zijn bevolking en
het oerwoud.’ Dat laatste geldt eveneens voor het grensgebied met Brazilië.
Soedamah deed uitgebreid onderzoek naar de oorsprong van de geschillen.
Die zijn vooral ontstaan doordat
 in het koloniale verleden geen belang werd gehecht aan duidelijke afspraken
over grenzen in de binnenlanden.
De jurist onderzocht eveneens de vereffening van vergelijkbare conflicten
in Latijns-Amerika, waarbij gebruik
is gemaakt van het regionaal volkenrecht. Zo concludeerde
Soedamah dat het volkenrecht dus ook kan
bijdragen aan oplossingen voor Suriname en zijn buurlanden.

Promovendus: Suriname kan betwiste gebieden kwijtraken

STARNIEUWS.COM  14-02-2014
14 Feb, 16:00
4ef6dbbdf5d2c2fd8a64fd93a8c1637c.jpg___afstuderen_soedamah.jpg
Lachman Soedamah tijdens zijn promotie vandaag.
Suriname kan door niets te doen zijn betwiste grondgebieden kwijtraken door geldende volkenrechtelijke beginselen. Lachman Soedamah concludeert dat na onderzoek naar de grensgeschillen die Suriname heeft met zijn buurlanden. Hij is vandaag gepromoveerd op zijn onderzoek ‘Suriname compleet?’ 

De grenskwesties zijn een erfenis van het koloniale verleden. Soedamah heeft zijn onderzoek gericht op de oorzaken en problemen die ten grondslag liggen aan het nog niet definitief vaststellen van de Surinaamse grenzen. Om een totaal beeld te krijgen over het grensprobleem tussen Suriname en Guyana, behandelt hij ook de land- en maritieme grensgeschillen tussen Suriname en Frans-Guyana.

In 1891 hebben Suriname en Frans-Guyana een grensregeling getroffen. Suriname heeft dat ook gedaan met Brazilië in 1906. De promovendus is ook ingegaan op de rol van het regionaal volkenrecht bij de beslechting van grensconflicten in Latijns-Amerika. Hij is nagegaan hoe in het bijzonder de Latijns-Amerikaanse landen hun problemen hebben aangepakt om tot een oplossing te komen.

Uit zijn onderzoek komt Soedamah tot zes richtlijnen die Suriname zou kunnen volgen om zijn grensgeschillen op te lossen. In elk geval concludeert hij dat Suriname door niets te doen, meer kwaad dan goed doet aan zijn grenskwesties.
Het proefschrift is als handelseditie uitgegeven door Wolf Legal Publishers. Er hangt een prijskaartje van 24,95 euro aan het 259-pagina’s tellend onderzoek.

Soedamah, geboren in het district Nickerie is advocaat en heeft vanaf 2009 de advocatuur gecombineerd met zijn promotieonderzoek aan de Open Universiteit in Nederland. 

DWT: Suriname kan grensgeschillen oplossen met Volkenrecht

Suriname kan grensgeschillen oplossen met Volkenrecht

10/02/2014 09:49 - Eric Mahabier
           Lachman Soedamah.
Lachman Soedamah. Foto: Eric Mahabier  
DEN HAAG - Suriname moet de grensgeschillen met buurlanden Guyana en Frans-Guyana snel oplossen, voordat er olie of andere grondstofvondsten worden gedaan. Wanneer Suriname langer wacht, verspeelt het bovendien zijn juridische rechten op de betreffende grondgebieden. Het Volkenrecht kan bijdragen aan een oplossing.
Dit stelt Lachman Soedamah in zijn proefschrift 'Suriname compleet?' over de mogelijke bijdrage van het Volkenrecht aan de oplossing van de Surinaamse grensgeschillen. Op vrijdag 14 februari 2014 promoveert hij in Nederland aan de Open Universiteit in Heerlen, Limburg, tot doctor in de rechten.
In juni 2013 spraken president Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot Ramotar af de samenwerking tussen hun landen te willen verbeteren om economische ontwikkelingen te stimuleren. In afwachting van betere betrekkingen parkeerden zij de grensgeschillen. "Maar dat is niet verstandig", stelt Lachman Soedamah.
"Met deze houding speelt Suriname Guyana in de kaart. Guyana voert nu het gezag in de gebieden langs de westelijke grens waar de geschillen over gaan. Wanneer Suriname daarin berust en de tijd laat verstrijken, heeft het steeds minder recht van spreken en komt Guyana op grond van internationale beginselen in een juridisch steeds sterkere positie te staan om zich de grondgebieden toe te eigenen."
 Ook over de land- en maritieme grensgeschillen met Frans-Guyana in het oosten wordt niet gesproken in de Surinaamse politiek. "Maar door het tekort aan aandacht voor dit grensgebied waar onder meer goud wordt gedolven, vinden veel illegale grondstofactiviteiten plaats die slecht zijn voor Suriname, haar bevolking en het oerwoud." Dat laatste geldt ook voor het grensgebied met Brazilië.

zaterdag 8 februari 2014

SURINAME COMPLEET?

Boek

Suriname compleet?


Het grensgeschil tussen Suriname en zijn buurlanden is al meer dan een eeuw een telkens terugkerend probleem voor de regio. In dit boek wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke bijdrage van het volkenrecht aan de oplossing van de grensgeschillen die Suriname heeft met zijn buurlanden. Deze grenskwesties zijn een erfenis uit het koloniale verleden. Het onderzoek richt zich op de oorzaken en problemen die ten grondslag liggen aan het nog niet definitief vaststellen van de Surinaamse grenzen. Om een volledig beeld te krijgen omtrent de grensproblematiek van Suriname, zijn naast de bespreking van het grensconflict tussen Suriname en Guyana ook de land- en maritieme grensgeschillen tussen Suriname en Frans-Guyana behandeld. De grensregeling van 1891 tussen Suriname en Frans-Guyana en de grensregeling van 1906 tussen Suriname en Brazilië komen eveneens aan de orde. Ingegaan wordt op de beslechting van grensconflicten in het regionaal volkenrecht, meer in het bijzonder in Latijns-Amerika. Met het behandelen van de verschillende grensgeschillen in Latijns-Amerika is nagegaan op welke wijze de landen hun problemen hebben aangepakt om tot een oplossing te komen. Hierbij zijn verschillende invalshoeken en perspectieven aan de orde gekomen die ook bij de mogelijke oplossing van de Surinaamse grensgeschillen een rol zouden kunnen spelen.
Lachman Soedamah is advocaat bij Soedamah Advocaten te Amsterdam. Vanaf begin 2009 heeft hij de advocatuur gecombineerd met het promotieonderzoek over de Surinaamse grensgeschillen dat hij als buitenpromovendus heeft verricht aan de Open Universiteit. «                                                                                                  
Lachman Soedamah                                                                                                       Pages: 259 pages                                                                                                                   Shipping Weight: 450 gram                                                                                                   Published: 02-2014                                                                                                               Publisher: Wolf Legal Publishers (WLP)                                                                                     Language: NL                                                                                                                   ISBN (softcover) : 9789462400894