Suriname kan grensgeschillen oplossen met Volkenrecht
10/02/2014 09:49 - Eric Mahabier
Lachman Soedamah. Foto: Eric Mahabier
DEN HAAG - Suriname moet de grensgeschillen met buurlanden Guyana en Frans-Guyana snel oplossen, voordat er olie of andere grondstofvondsten worden gedaan. Wanneer Suriname langer wacht, verspeelt het bovendien zijn juridische rechten op de betreffende grondgebieden. Het Volkenrecht kan bijdragen aan een oplossing.
Dit stelt Lachman Soedamah in zijn proefschrift 'Suriname compleet?' over de mogelijke bijdrage van het Volkenrecht aan de oplossing van de Surinaamse grensgeschillen. Op vrijdag 14 februari 2014 promoveert hij in Nederland aan de Open Universiteit in Heerlen, Limburg, tot doctor in de rechten.
In juni 2013 spraken president Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot Ramotar af de samenwerking tussen hun landen te willen verbeteren om economische ontwikkelingen te stimuleren. In afwachting van betere betrekkingen parkeerden zij de grensgeschillen. "Maar dat is niet verstandig", stelt Lachman Soedamah.
"Met deze houding speelt Suriname Guyana in de kaart. Guyana voert nu het gezag in de gebieden langs de westelijke grens waar de geschillen over gaan. Wanneer Suriname daarin berust en de tijd laat verstrijken, heeft het steeds minder recht van spreken en komt Guyana op grond van internationale beginselen in een juridisch steeds sterkere positie te staan om zich de grondgebieden toe te eigenen."
Ook over de land- en maritieme grensgeschillen met Frans-Guyana in het oosten wordt niet gesproken in de Surinaamse politiek. "Maar door het tekort aan aandacht voor dit grensgebied waar onder meer goud wordt gedolven, vinden veel illegale grondstofactiviteiten plaats die slecht zijn voor Suriname, haar bevolking en het oerwoud." Dat laatste geldt ook voor het grensgebied met Brazilië.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten